Diversitatea echipamentelor de vanatoare poate deveni coplesitoare atunci cand avem ca sarcina alegerea echipamentului de vanatoare si poate genera confuzii, intrebari si contradictii in randul vanatorilor.

Este importat sa te echipezi de vanatoare cu imbracaminte care reuseste sa te mentina uscat si izolat de temperaturile scazute atunci cand vremea devine neprielnica, dar totusi care sunt aspectele cele mai importante de luat in considerare atunci cand planifici o investitie in imbracamintea de vanatoare?

Cu cat vei folosi mai des imbracamintea de vanatoare, cu atat este mai important sa investesti in produsele potrivite. Vei folosi imbracamintea de vanatoare pentru situatii in care este implicat un nivel ridicat de activitate in conditii de vreme moderata sau e nevoie ca aceasta sa fie potrivita pentru conditii de vreme extreme fara un nivel ridicat de activitate si miscare?

In momentul de fata, toate echipamentele de vanatoare gandite sa ne protejeze de frig sunt bazate pe un principiu simplu: utilizarea articolelor de imbracaminte necesare si potrivite care permit o reglare termica permanenta. Echipamentul de vanatoare potrivit permite adaptarea constanta la modificarile de temperatura, variatiile climatice si diferitele niveluri de solicitare fizica.

Principiul echiparii in straturi

Imbracamintea umeda face dificila mentinerea confortului termic. Modul recomandat prin care poti sa-ti mentii confortul termic si imbracamintea uscata este sa te echipezi conform principiului celor 3 straturi. Acest principiu se bazeaza pe o suprapunere inteligenta a diferite straturi de imbracaminte, permitandu-ne sa ne echipam si dezechipam usor si repede atunci cand trebuie sa ne adaptam la diferitele situatii climatice si niveluri de solicitare fizica intalnite in timpul vanatorii.

Calitatea este factorul cheie. In cazul in care ai un buget limitat, sfatul nostru este sa economisesti pe partea de strat intermediar si de baza si sa aloci o mai mare parte din buget pentru stratul exterior.

Stratul de baza

Alegerea tipului de lenjerie depinde de temperatura mediului si nivelul de solicitare fizica.

Pe timp de vreme calda si atunci cand esti activ fizic, materialele sintetice sunt recomandate datorita capacitatii lor de transporta umezeala de pe suprafata pielii spre exterior. In timpul activitatilor pe timp rece si atunci cand nivelul de activitate este unul scazut se recomanda lenjeriile din lana.

Lenjeria trebuie sa fie fixa pe corp, dar nu stramta, iar partea superioara suficient de lunga pentru a-ti acoperi mijlocul si a-l proteja de frig.

Cele mai potrivite articole de utilizat ca si strat de baza sunt concepute din material subtire, usor si cu finisaj satinat pentru a permite echiparea rapida cu alte articole peste acesta.

La acest strat pot sa apara situatii in care anumite elemente din constructia lui pot sa jeneze fiind in contact permanent cu pielea. Astfel, se recomanda sa alegem articole pentru stratul de baza care nu au in constructia lor fermoare, iar cusaturile sa fie pe exterior.

Nu trebuie sa uitam de zona capului, mainilor si labei piciorului. Aceste zone sunt printre zonele care transpira cel mai mult si astfel pierd o mare parte din caldura generata de corp. Este necesar si in cazul acestor zone sa alegem articole capabile sa mentina cat mai mult din caldura generata in timp ce transporta transpiratia de pe suprafata pielii, mentinand-o uscata.

  • Lenjeria de bumbac este confortabila, dar nerecomandata in situatiile cu solicitare fizica ridicata. Motivul este ca aceasta absoarbe transpiratia in loc sa o transporte departe de piele. Bumbacul nu reuseste sa izoleze atat de bine atunci cand este umed dand senzatia de rece. Asadar, este nerecomandata utilizarea imbracaminte din bumbac pe timpul iernii.
  • Lana are capacitatea de a transporta umezeala si transpiratia mai eficient decat bumbacul, dar este inferioara la acest capitol articolelor din material sintetic. Lana, pe de alta parte, este superioara in ceea ce priveste capacitatea de izolare, indiferent daca este umeda sau uscata, dar are nevoie de mai mult timp decat sinteticele pentru a se usca. Lenjeriile din lana sunt recomandate in timpul vanatorii stationare si activitatii fizice moderate toamna, iarna sau in zone cu climat rece datorita proprietatilor de izolare a lanii.
  • Materialele sintetice precum poliesterul se imbiba foarte putin, asta insemand ca au o excelenta capacitate de transport a umezelii. Aceste materiale sintetice se usca repede, proprietate care constituie un avantaj in climatele umede si pe timp cu ploi persistente. Avantajul materialelor sintetice este ca acestea sunt mai durabile si rezistente decat lana, dar lana este mai calduroasa.

Stratul intermediar

Scopul stratului intermediar este de a colecta caldura generata de corp si a o mentine captiva intre fibrele materialelor cat mai mult posibil. Succesul stratului intermediar / termic este dependent de proprietatea de a captura caldura generata de corp lasand in acelasi timp umezeala generata de corp (sub forma vaporilor) sa penetreze tesaturile fara ca acestea sa se imbibe cu aceasta umezeala.

Articolele pentru stratul intermediar pot fi grupate in doua categorii: Prima categorie este alcatuita din camasi, pulovere sau jachete termale de grosime medie. Construite din materiale care resping umezeala, precum lana sau poliamida cardata. Fibrele care alcatuiesc aceste materiale sunt aranjate in asa fel incat sa lase mici spatii intre ele pentru a captura aerul cald venit din partea corpului.

Principalele caracteristici pe care trebuie sa le cautam la acest timp de articole:

  • Ar trebui sa fie construite din materiale care resping umezeala, lana sau poliamide.
  • Fibrele acestor materiale trebuie sa fie intretesute in asa fel incat sa genereze spatii in interior pentru a captura aerul cald.
  • Interiorul trebuie sa fie moale si neregulat (cardat), exteriorul este recomandat sa fie satinat pentru a permite stratului exterior sa alunece cu usurinta peste.
  • Cele mai multe dintre articolele moderne detin micro canale printre fibrele principale care ajuta la distribuirea a caldurii intre diferitele zone ale corpului in functie de nevoile acestora.
  • Este comun ca articolele de acest tip sa fie construite cu ajutorul a diferite “panouri” de material in functie de zona corpului pe care o acopera. In acest fel vei putea sa adaptezi proprietatile articolelor la o anumita zona a corpului pornind de la nevoile de izolare, mobilitate sau respirabilitate.
  • Este recomandat ca acestea sa detina fermoar in zona gatului pentru ventilare.

A doua categorie de articole pentru stratul intermediar este alcatuita din jachete sau veste cu o capacitate termica si izolatoare mai mare. La fel ca si articolele din prima categorie, functia acestora este de a mentine cat mai mult din caldura corpului in timp ce transporta umezeala catre exterior. Pe langa acestea, ele trebuie sa mai indeplineasca o functie: sa izoleze corpul de temperaturile scazute si umezeala din mediu.

Producatorii axati pe imbracaminte tehnica de vanatoare confectioneaza aceste articole intr-o maniera matlasata creand zone mici care impacheteaza “ghemuri” de fibre sintetice sau naturale (lana, puf) cu proprietati termice inalte.

Principalele caracteristici ale articolelor pentru stratul intermediat din aceasta categorie:

  • Interiorul cat si exteriorul portiunilor matlasate trebuie sa fie fin cu aspect satinat pentru a permite stratului exterior sa alunece cu usurinta peste.
  • Este important sa va orientati catre producatori care pun accent pe tehnologia si calitatea umpluturii izolatoare. Tehnologii precum G-loft, Primaloft.
  • Acest tip de imbracaminte trebuie sa aiba un design simplu, spre minimalist, pentru a ocupa cat de putin posibil sub stratul exterior.
  • Este recomandat sa aiba fermoar intreg care sa permita ehiparea si dezechiparea rapida si de cate ori este necesar.
  • Guler si patent in zona incheieturii mainii pentru a preveni pierderea caldurii corpului.

Atunci cand temperaturile depasesc 10-15 °C si in absenta ploii, iar vantul adie doar usor nu este necesar sa te echipezi cu mai mult decat un set de lenjerie si o jacheta polar.

In conditii cu vant mai accentuat se recomanda echiparea cu o jacheta polar impermeabila la vant. Avantajul polarelor este ca acestea au o respirabilitate mai buna decat un softshel. Potrivirea polarului este foarte importanta si trebuie luat in considerare daca o jacheta polar groasa va deveni inconfortabila datorita grosimii materialului atunci cand este purtata impreuna cu o jacheta (strat exterior).

Polarele sunt de departe cele mai populare si potrivite alegeri pentru a obtine un strat izolator intermediar, uscandu-se semnificativ mai repede decat lana. Daca te afli in situatia in care ai un buget limitat, un polar te va ajuta sa econimisesti semnificativ.

Stratul exterior

Atunci cand conditiile de vreme sunt cele mai vitrege, stratul exterior este piesa de imbracaminte care iti ofera cel mai important nivel de protectie. Daca esti in miscare mai tot timpul foarte rar vei avea nevoie de mai mult decat o piesa pentru stratul intermediar pe sub cel exterior, cum ar fi un polar subtire. Vei avea nevoie de straturi intermediare mai multe sau mai groase in special in situatiile de vanatoare stationara.

Daca esti foarte activ, stratul exterior va trebui sa fie impermeabil la vant si ploaie in timp ce este suficient de respirabil.

Stratul exterior este responsabil direct de protejarea corpului de elementele naturii (apa, vant, ploaie) si de izolarea acestuia de conditiile mediului inconjurator, frig si umiditate.

Membranele precum Gore-Tex, sau unele similare stau la baza acestui tip de imbracaminte. Acestea au proprietati de izolare de vant si apa, dar au ca dezavantaj respirabilitatea limitata. Fara respirabilitate, in situatiile cu nivel de activitate ridicat, umezeala generata de corp nu poate depasi stratul final, condensandu-se pe interiorul acestuia si ajungand sa imbibe celelalte straturi scazand astfel proprietatile termice a intregului echipament de vanatoare.

Pentru a se adresa acestei probleme, producatorii de imbacaminte pentru vanatoare au conceput imbracamintea Soft Shell. Aceasta abordare in constructia imbracamintei de vanatoare ofera o inalta protectie la vant, ploaie sau ninsoare precum si o transpirabilitate maxima, reglare termica si silentiozitate.

Aceasta diferentiere intre imbracamintea Soft-Shell si celelalte tipuri de imbracaminte pentru vanatoare impermeabile cu membrana Gore-Tex duce impartirea categoriei de imbracaminte de vanatoare (strat exterior) in doua grupuri.

Primul grup este alcatuit din imbracamintea softshell si reprezinta alegerea potrivita si confera protectie impotriva elementelor naturii in 80% din situatiile intalnite pe timpul partidelor de vanatoare. Blocheaza vantul in proportie de 100% si rezista fara probleme la ploi sau ninsori moderate in timp ce asigura o respirabilitate adecvata.

Principalele caracteristici regasite la acest tip de articole sunt:

  • Tipar preformat, zona corturilor articulata si material elastic multidirectional pentru o mare libertate de miscare.
  • Greutate si volum redus pentru transport si depozitare usoara.
  • Material exterior silentios si rezistent la abraziune.
  • Finisaj exterior cu tratament de teflonare pentru cresterea impermeabilitatii.
  • Fermoare si buzunare etansate.
  • Deschideri cu fermoar la subsuori si in alte zone pentru ventilatie.
  • Patent in zona incheieturii mainii si labii picioarelor si guler ajustate la conturul corpului pentru a preveni pierderea caldurii generate de corp.

Al doilea grup de imbracaminte pentru vanatoare din categoria straturilor exterioare este compus din articolele care oferta o impermeabilitate de 100%, dar care vin cu dezavantajul unei respirabilitati limitate. Datorita acestor limitari, producatorii recomanda acest tip de imbracaminte doar in anumite situatii si cand acestea sunt necesare cu adevarat. Din acest motiv, acest tip de strat exterior (outshell) pentru vanatoare este construit special pentru a ocupa putin spatiu de depozitare si a fi usor pentru transport. Astfel, articolul poate fi carat cu noi si sa-l utilizam abia atunci cand este strict necesar.

Caracteristicile necesare ale acestui tip de imbracaminte pentru vanatoare sunt:

  • Cusaturi si fermoare etansate si impermeabile.
  • Greutate redusa si capacitate de comprimare pentru transport usor.
  • Tipar preformat, zona corturilor articulata pentru o mare libertate de miscare.
  • Finisaj exterior cu tratament de teflonare pentru cresterea impermeabilitatii.
  • Deschideri cu fermoar la subsuori si in alte zone pentru ventilatie.
  • Patent in zona incheieturii mainii si labii picioarelor si guler ajustate la conturul corpului pentru a preveni pierderea caldurii generate de corp.

Utilizarea straturilor de imbracaminte in diferitele zone ale corpului

In mod evident echiparea in straturi asigura o buna reglare termica si aduce un inalt grad de confort. Chiar si asa este important sa nu facem anumite greseli pentru a nu pierde din eficienta echipamentelor. Una dintre cele mai comune greseli este utilizarea unor straturi de calitate pentru protejarea partii superioare (trunchi si brate) si unele de calitate indoielnica pentru picioare, maini si cap.

Se recomanda ca fiecare zona a corpului sa fie protejata corespunzator:

In cazul extremitatilor inferioare trebuie sa luam in considerare modul in care se va desfasura activitatea de vanatoare: vom ramane pe loc pentru o perioada mai lunga de timp sau ne vom deplasa pe distante si perioade de timp extinse? In cazul in care suntem in stationare pe parcursul vanatorii, pe munte sau in standuri / foisoare este recomandata utilizarea a 3 straturi de imbracaminte (Strat de baza, strat intermediat si strat exterior) atat pe trunchi cat si pe extremitatile superioare. In cazurile cu nivel de activitare ridicat este recomandata utilizarea a minim 2 straturi din cele 3 (stratul de baza si stratul exterior)

Pentru zona picioarelor se recomanda utilizarea de fiecare data a celor 3 straturi. O soseta subtire din material sintetic (start de baza), o soseta din lana sau sintetica cardata (strat intermediar) si in final bocancii cu o buna capacitate de izolare termica (stratul exterior).

Nu trebuie sa uitam de zona mainilor si capului deoarece si aici se recomanda echiparea in minim 2 straturi (stratul de baza si cel exterior)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *